Torktid

Torktiden för leran varierar beroende på den slutliga figurens vikt och storlek. Ju större den slutliga figuren är, desto längre torktid krävs. Generellt kan uppges att en färdig Dream Dough figur efter 2-3 timmar har fått en torr utsida (obs! figuren är då fortfarande mjuk inuti) och behöver mellan 24-72 timmar för att bli helt torr. Under torkprocessen kan tyngre figurer/delar av figurer tendera till att ”sjunka ihop” en aning, innan de har torkat helt. Detta kan förhindras genom att ge ett stöd till figurens tyngsta del under tiden den torkar. Det kan t ex vara en ”rundad” yta såsom undersidan på en av lerburkarna. (se bild)

TORKA

Fräscha upp / förbättra lerans karaktär

Då Dream Dough är vattenbaserad, börjar den torka så snart den får kontakt med luft. Skulle torkprocessen vid användningen (då den inte bearbetas) börja försämra dess elastiska och vidhäftande egenskaper, kan detta lätt avhjälpas genom att tillsätta ett par droppar vatten och därefter knåda på nytt för att mixa vätskan i massan. Genom att följa dessa enkla steg nedan kan du förlänga hållbarheten och användningstiden av leran.

Efter ca 30 min i luften (utan bearbetning) kommer lerans yttre skikt torka en aning, dock är leran fortfarande mjuk invändigt. Skulle detta ske, se till att knåda, tänja och bearbeta leran ordentligt för att återfå sin flexibilitet igen.

Efter mer än 30 min i luften (utan bearbetning) kan man tillsätta ett par droppar vatten (obs! tillsätt ej för mycket vätska, det försämrar det önskade resultatet) till leran som därefter skall blandas ihop med leran genom knåda och bearbeta leran ordentligt.

0

Varukorg